Versierde bomen in Boekel

Wie in 2013 door Boekel komt kan afgeleid raken. Een jaar lang zijn de bomen langs de belangrijkste invalswegen versierd met een brei- of haakwerkje, borduursel of een vrolijk textiel werkstukje. En dat is niet zomaar , want in 2013 bestaat Boekel 700 jaar en dat moet gevierd worden, met een vrolijke, feestelijke sfeer, meent de Kunstkliek“ We willen in dat feestjaar verrassend voor de dag komen. Onze eerste gedachte was om elke boom een strik of lap te wikkelen. Op internet kwamen we de term wildbreien tegen. Dat is puur breien, dat leek ons wel wat. We gaan het echter wel breder opzetten. Allerlei soorten handwerk mag gebruikt worden.” vertelt Marion van der Horst, die samen met Marleen Rijvers, de Kunstkliek vormt.
De opzet is om zoveel mogelijk inwoners uit de gemeente Boekel in te schakelen. “Hoe meer doeners des te meer versier meters gemaakt kunnen worden. Het breien kan in groepsverband plaatsvinden. Bijvoorbeeld verenigingen of vriendinnenkringen, die samen aan het werk gaan en een aantal bomen adopteren.” aldus Marleen, die haar buurtvereniging ook gepolst heeft. “ Ze hebben er oren naar. Als vereniging is het leuk om dat samen te doen. Het is een leuk project, bovendien ontstaat een vriendschappelijk contact met elkaar. Ouderen leren kinderen haken, borduren en breien. Zo ontstaat een nuttige wisselwerking.“
De twee van de Kunstkliek hebben ondermeer alle basisscholen in de gemeente Boekel benaderd om de kinderen aan het handwerken te krijgen voor het project. Het opfleuren van de bomen kost veel materiaal. Daarvoor zijn op verschillende plaatsen kliko’s neergezet, die zijn te herkennen aan de poster. “Daarin kan allerlei textiel zoals gordijnen, lakens, oude kleding worden gedeponeerd. Natuurlijk ook wol, brei- en haaknaalden.“ vertellen de dames.
Aanvankelijk zal eerst een kring rondom het centrum en de invalswegen versierd worden. “Het handwerkje moet een flinke meter lang zijn. Het streven is aan één stuk, dat is het mooiste. Het wordt als een soort sjaal om de boom geknoopt. Verschillende kleine lapjes kunnen ook gecombineerd worden. Dat naaien we met grove steken aan elkaar. We gebruiken geen enkele spijker. Kinderen kunnen een leuke knuffel of een ander fleurig dingetje om de boom hangen. Het kan alle kanten op, als het maar een creatief maaksel is, iedereen mag zelf een vorm maken. “zegt Marion, terwijl Marleen aanvult. “We hopen dat van alles verzonnen wordt.”
De Kunstkliek dames zijn niet bang dat de kleurige handwerkjes op den duur verregend aan de boom zal hangen. “ Het mag gaan verweren, dat is niet erg, maar als het gaat slieren, willen we dat de desbetreffende creatieveling ingrijpt en ook de ‘eigen’ boom onderhoudt.”
De initiatiefneemsters willen een verbinding maken tussen Boekel en de kerkdorpen Venhorst en Huize Padua. “ Zodat iedereen zich verbonden voelt met elkaar.”

Bekijk alle evenementen van het jubileumjaar